reklama

HIT – novodobá epidémia

Histamínová intolerancia (skratka HIT) je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu nahromadeného v organizme. Najčastejšími príznakmi HIT sú sčervenanie, svrbenie, opuchy kože, bolesti brucha, nadúvanie a hnačka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Najvýznamnejším rozdielom v porovnaní s inými intoleranciami je, že najdôležitejším faktorom histamínovej intolerancie je čerstvosť potravín. Ak pijete dvojtýždňové mlieko nebude v ňom viac laktózy, ale viac histamínu. Mnohé potraviny sa nedajú zaradiť do kategórií či sú prijateľné alebo nie. Existujú také, ktoré sú za určitých okolností tolerovateľné, v iných prípadoch zase vôbec. Práve preto je histamínová intolerancia jednou z najzložitejších potravinových intolerancií. Histamínová intolerancia nie je alergia, pomerne často sa však podieľa na horšom priebehu pri niektorých formách alergie (napr. ekzémy, astma).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ktorým potravinám sa vyhýbať, a ktoré sú akceptovateľné?

Existuje niekoľko potravinových tabuliek, ktoré poukazujú čo môžu histaminici konzumovať a čomu sa majú vyhýbať. Tieto tabuľky sú mnohokrát diskutabilné, pretože kým v jednej môžeme nájsť niektoré potraviny ako tolerovateľné, v druhej sú zaradené do skupiny „zakázaných potravín“. Je dôležité, aby si ľudia, ktorí trpia histamínovou intoleranciou boli vedomí, čo môžu a nemôžu zjesť. Pri každom sa to však odlišuje. Väčšinu potravín si musíme vyskúšať sami.

Potraviny bohaté na histamín:

  • Fermentované alkoholické nápoje – najmä víno, šampanské a pivo

  • Fermentované potraviny – kyslá kapusta, ocot, sójová omáčka, kefír, jogurt, kombucha, atď.

  • Potraviny obsahujúce ocot – nakladaná zelenina, majonéza, olivy

  • Konzervované mäso – slanina, saláma

  • Kyslé potraviny – kyslá smotana, kyslé mlieko, ...

  • Sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle, figy, hrozienka

  • Väčšina citrusových plodov

  • Syry, vrátane kozieho syra

  • Orechy – vlašské orechy, kešu a arašidy

  • Zelenina – avokádo, baklažán, špenát, paradajky

  • Údené ryby a určité druhy rýb – makrela, tuniak, sardinky, ...

Potraviny uvoľňujúce histamín: alkohol, banány, čokoláda, kravské mlieko, orechy, papája, ananás, mäkkýše, jahody, paradajky, mnoho umelých konzervačných látok a farbív.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potraviny, ktoré vám neublížia

Zoznam potravín, ktoré sa neodporúča konzumovať pre histaminikov je poriadne dlhý. Pri potravinách s nízkym obsahom histamínu je rovnako najdôležitejším faktorom ČERSTVOSŤ.

Nízko-histamínové potraviny: čerstvo varené mäso alebo hydina, čerstvé ryby, varené vajcia, bezlepková ryža, quinoa, kukurica, čerstvé ovocie (mango, hruška, melón, jablko, kivi, hrozno), čerstvá zelenina (okrem paradajok, špenátu, avokáda a baklažánu), náhrady mliečnych potravín (kokosové mlieko, mandľové mlieko, ryžové mlieko), olivový olej, kokosový olej, listové bylinky, bylinné čaje.

Mýty o HIT

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 „Všetci ľudia s HIT sa musia do konca života vyhýbať potravinám s vysokým obsahom histamínu.“

Nie všetci sa musia vyhýbať potravinám, ktoré majú vysoký obsah histamínu. Mnoho ľudí má tzv. dočasnú histamínovú intoleranciu alebo sekundárnu, ktorá je vyvolaná symptómami inej intolerancie (napr. intolerancia laktózy). V mnohých prípadoch HIT úplne zmizne. Ako náhle je však HIT diagnostikovaná, nastupuje fáza diéty a testovania, ktoré potraviny sú tolerovateľné pre organizmus.

„Histamínová intolerancia je alergia na histamín.“

Histamínová intolerancia nie je alergia na histamín, no navzájom sa nevylučujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Ak si diagnostikovaný HIT, mal by si sa vyvarovať fermentovaným mliečnym výrobkom.“

Mnoho ľudí je schopných tolerovať napríklad maslo, jogurty a miernom množstve aj syry. Je potrebné individuálne otestovať, ktoré produkty sú tolerovateľné. V prípade ak jednotlivec nie je schopný tolerovať ani čerstvé mlieko, je vysoko pravdepodobné, že to je spôsobené inou intoleranciou.

„Jednotlivci, ktorí trpia histamínovou intoleranciou nemôžu používať parfumovanú kozmetiku a krémy.“

Ľudia s HIT sa nemusia automaticky vyhýbať všetkým parfumovaným kozmetickým prípravkom a krémom. HIT nie je spôsobovaná parfumami alebo krémami. Existujú však výnimky, ktoré patria do tejto konkrétnej skupiny. Odporúča sa konzultácia s dermatológom.

„Používanie kozmetiky s prísadami, ktoré majú vysoký obsah histamínu sa neodporúča.“

Pokožka nie je súčasťou tráviaceho systému. HIT je problém spôsobený dysfunkciou enzýmu v ľudskom tele, ktorý je zodpovedný za rozkladanie požitého histamínu a iných biogénnych amínov. Ak pokožka reaguje na niektoré zložky kozmetiky citlivo, malo by sa to považovať ako samostatný problém.

Skúsenosti s HIT

Histamínová intolerancia má mnoho tvárí a môže mať rôzne príznaky. Keď mi pred 6 rokmi diagnostikovali histamínovú intoleranciu, netušila som o čo sa jedná. Pani doktorka mi vsunula do rúk brožúrku a tabuľku a povedala: „Tu si prečítaj čo môžeš a čo nemôžeš jesť.“, a to bolo všetko. Počas týchto šiestich rokov som si sama otestovala, čo moje telo akceptuje a čo nie. Veľké NIE v mojom prípade bolo od začiatku kakao. Život bez čokolády som si vedela predstaviť veľmi ťažko. Zo začiatku som s tým tvrdo bojovala, dnes sa jej však už ochotne vyhýbam. Len z jej vône mi príde nevoľno. Naopak paradajky, ktoré majú tiež vysoký obsah histamínu mi absolútne neubližujú. HIT sa u mňa predovšetkým prejavuje vo forme vyrážok na chrbte a na krku, svrbením a nevoľnosťou. Po rokoch mi vďaka nej pribudla aj astma. Počas šiestich rokov som sa s touto poruchou naučila žiť. Nízko-histamínová diéta nie je prechádzka ružovou záhradou a aj ja často podvádzam (častejšie akoby som chcela), neodolám niečomu, čo mi neskôr ublíži. Treba si to pretrpieť, nájsť si k tomu cestu a predovšetkým sa dať vyšetriť u lekára.

Slovenská webová stránka, ktorú odporúčam pre ľudí trpiacich HIT: https://histaminovaintolerancia.sk/

Viktória Mészárosová

Viktória Mészárosová

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  1x

, Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu